Smutné výročí připomíná v lednu řada událostí

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Pietní shromáždění, fotografický projekt, výstava či beseda. To jsou akce, díky nimž si lidé v Plzni mohou připomenout události spojené s transporty plzeňských Židů a osudy některých židovských rodin.

„Připravili jsme ve spolupráci s filmařem, dokumentaristou, historikem a scenáristou Martinem Šmokem, který se zabývá židovskou otázkou a holokaustem, rozsáhlou výstavu s názvem Čas zapomnění,“ uvedla vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová. Upřesnila, že výstava je k vidění na několika místech Plzně: „Venkovní panely jsou umístěny na náměstí Republiky, ve Smetanových a Štruncových sadech. Největší část výstavy je pak k vidění v mázhauzu plzeňské radnice.“ Výstava Čas zapomnění přibližuje osudy Židů, kteří byli transportováni z Plzně do Terezína, na základě historických dokumentů a fotografií. Autorem a kurátorem výstavy je Martin Šmok a připravena byla ve spolupráci se Židovskou obcí Plzeň, Radovanem Koderou a Monikou Stehlíkovou.

Několik vzpomínkových projektů připravila také Židovská obec Plzeň. Pietní shromáždění jako připomínka lednových transportů se koná v neděli 23. ledna od 13 hodin ve Staré synagoze. Ve stejný den zde bude zahájen i výstavní projekt NAVZDORY, který představí snímky Radovana Kodery. Ten nafotil potomky těch, kteří holocaust přežili. Výstava potrvá do konce dubna.

Smutné výročí připomíná v lednu řada událostí

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů