Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Aleny Kozákové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

V posledním roce jsem si udělala pořádek v receptech. Vyzkoušela jsem pár nových a vrátila se k mnoha starým. A co ráda jím? Jsem milovník české kuchyně, ale dlouho jsem to měla, byť rodák z Plzně, nahnuté s pivem. Maminka vždycky říkala, že sklenka piva je lepší než sladká limonáda. Její bratr, strýc Václav, byl léta ředitelem pivovaru, já sama jsem tam chodila na brigády čistit kotle a podobné zábavné práce, ale pořád nějak ne a ne tomu pivu nějak přijít na chuť. Ne že bych ho odmítala, ale že bych šla na jedno, to taky ne. Až syn, jehož láskou je čepování a všechno okolo výroby piva, mě naučil „jít na jedno“. Tak už má mamka radost.
 
Když už to spojíme s jídlem, tak v Plzni zajdeme do Šenku a restaurace Lékárna, tam čepují dobré, nebo potom do některého z malých pivovarů. Celá rodina má ráda indickou kuchyni a i přes některé moje domácí pokusy samozřejmě vítězí originál, a tak rádi zajdeme do místních indických restaurací. Osobně v mnoha ohledech tíhnu k Itálii, což poznamenalo i moje domácí vaření, naše cestování i výběr restaurací. V Plzni nejčastěji zajdeme do Osterie v Martinské nebo do Pulcinelly.

Co vařím dobře? Domácí anketa vyhodnotila mé umění takto. Manžel: ryby a buchty. Dcera: svíčkovou. Syn: všechno, bližší specifikace: svíčková. Legrační mi na tom přišlo, že moje první svíčková byla, když mi bylo asi dvacet a děti ještě chodily po houbách. Pak jsem ji vařit přestala. A další jsem vytvořila teprve v roce 2018, přesně na den výročí 100 let od založení naší republiky, kdy už bylo dětem 19 a 16, tak je moc pěkné, že je to jejich oblíbené jídlo. V dětství o ni ale ochuzené nebyly, vaří a vařily ji samozřejmě všechny babičky, ale tenkrát jsem chtěla uvařit nějaké opravdu slavnostní a české jídlo, když už bylo to výročí.  Našla jsem si recept na internetu a je pravda, že moje svíčková je jiná než všechny ty od babiček, k tomu karlovarský knedlík. Jinak mám ráda jídla jednoduchá, mám-li je tvořit.

Neodmyslitelnou pochutinou je v naší rodině káva a k ní patří dobrá pohoda a atmosféra, a tu má teď v Plzni určitě kavárna Terasa s pohledem na katedrálu, a jedinečný interiér hotelu Central a také třeba The Lounge s překvapivou atmosférou zajímavého podzemního prostoru bývalého Kufru na náměstí Republiky, kde mají vynikající kávu namíchanou speciálně pro tento podnik a velký výběr koktejlů, které osvěží zvláště v horkých dnech.


Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně


↑ zpět na začátek článku ↑

Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Aleny Kozákové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů