Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Františka Kreuzmanna

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Léto budiž pochváleno a Divadelní léto pod plzeňským nebem obzvlášť. Je to už rok, co jsem se s Divadelním spolkem Kašpar zúčastnil tohoto skvělého festivalu, a doslova pár dní, kdy do Plzně pojedeme s Kašpary znovu.

Říct, že se těším, by bylo asi málo, vlastně se už nemůžu dočkat. Nejen kvůli skvěle zorganizovanému festivalu, ale také proto, že jsem v Plzni potkal lidi, které jsem si zamiloval. Těším se i na Plzeň samotnou, na město, kde kdysi moji předkové započali svou hereckou cestu. A samozřejmě se těším i na zážitky kulinářské. Loňského léta jsme totiž s mým drahým kolegou Honzou Zadražilem začali navštěvovat různá místa v Plzni, kde se opravdu výborně vaří. A že jich teda je! Já totiž rád jím, takže dobrou kuchyni dovedu ocenit.

Kdysi mi maminka říkala, že je úplně jedno, co jím, hlavně když toho je hodně. To, když jsem snědl na posezení pytlík špaget (samozřejmě vařených), nebo dvaatřicet jahodových knedlíků. Přitom moje nejoblíbenější jídlo z dětství byl obyčejný chléb s máslem a pažitkou, a to i přesto, že se v neděli podávaly vynikající smažené kotlety s bramborem a okurkovým salátem nebo mistrovsky upečené kuře s rýží.

Ale zpátky do Plzně a jejích restaurací. Ty, které jsem navštívil, mohu směle doporučit každému, kdo do Plzně přijede. Pokud máte chuť na českou klasiku, neváhejte, a šup do Mansfeldu. Chcete-li pojíst chutně, lehce a zdravě, čeká vás středomořská kuchyně, kterou já osobně miluji, a rád ji vařím, v restauraci el Cid. Další mou oblíbenou kuchyní, o kterou se rovněž často pokouším, je indická. V Plzni má indická restaurace název Masala Ghar. A je skvělá! Butter chicken nebo Chicken tikka Masala, to jsou dvě jídla, která mé chuťové pohárky naplní až po okraj slastným uspokojením. Pokud chcete něco ostřejšího, restaurace La Chica Casa Mexicana je pro vás to pravé místo. V Hálkově ulici jsme loňského léta objevili fantastickou Gruzínskou restauraci. Obsluha milá, prostředí příjemné, a jídlo, to je kapitola sama pro sebe. Mým favoritem se stalo kuřátko Tabako, což je vlastně půlka pečeného kuřete s gruzínskými bylinami a úžasnou chutí. K tomu se dá ještě připočíst výtečná káva v kavárně Moving Station na Jižním předměstí a vynikající zmrzlina ve zmrzlinářství Kolombina.

Teď mi došlo, že letos budeme v Plzni jen šest dní, a to jsem chtěl ještě objevit další poklady plzeňské gastronomie. To se přece nedá stihnout. I když, proč by nedalo. Když se jen trochu snažíte, jde všechno.
A já se snažit budu! To mi věřte!

František Kreuzmann, herec inscenace „Romeo a Julie“ Divadelního léta pod plzeňským nebem

↑ zpět na začátek článku ↑

Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Františka Kreuzmanna

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů