Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Ilony Mauritzové

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:


Když jsem byla malá, málo jsem jedla a byla jsem opravdu hubená. Naši měli pocit, že mě musí vykrmit. Dokonce jsem strávila nějaký čas v dětské ozdravovně. A moje babička usoudila, že „polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt“. A tak mi začala vyvařovat polévky zahuštěné jíškou. A já je dokonce v dětství s láskou snídala. Polévka je mé jídlo dětství a dodnes ji miluji. Kromě polévek mám ráda ovoce a zeleninu a vůbec lehká jídla a nemusím moc masa. Baví mě i jídla kořeněná, takže mexická, indická nebo jakákoli jiná orientální kuchyně u mne zaboduje. Mám ráda i sushi.

Co jsem naopak nikdy ráda neměla, jsou těžká sladká jídla, jako je zemlbába, plněné ovocné knedlíky nebo vdolky. Také moc nemusím ani mořské plody a některé ryby, ale i přesto obdivuji um kuchařů v zahraničí, kteří je zpracovávají. Na vlastní oči jsem měla možnost vidět na Djerbě zpracování žraloka a musím říci, že je to umění. Žralok, ropušnice, nebo tuňák na grilu, v solné krustě i na mnoho dalších způsobů, jsou pro mě inspirativní jídla hlavně díky přípravě.

Pokud se mám zamyslet nad nějakým výjimečným kulinářským zážitkem, tak to by asi bylo netradičně připravené jídlo nazvané „kuře v sítňáku“. Léta jsme jezdili na vodu s partou kamarádů ze školy, a když končil společný čas u táboráku, vykopali jsme díru, vyložili ji žhavými kameny z táboráku, vložili do ní kuře v alobalu a překryli…A ráno byla hotová skvělá, chutná a šťavnatá snídaně.

U nás doma ovšem vaří především můj manžel. Vaření je totiž jeho koníček. Někdy mě svou vášní pro jídlo strhne a vaříme spolu, to mne baví. A pokud vařím já, tak připravím ráda třeba šunkofleky, protože je miluji.

Když jdeme na jídlo do restaurace, pak nejčastěji míříme do Fořtovny u Obory u Kaznějova. Má neuvěřitelnou relaxační atmosféru. Je tu nádherné prostředí, super obsluha, ochotní lidé. Moc si tam návštěvu užívám v létě, kdy si můžu posedět venku. Z kaváren mám ráda CrossCafe, kde jsem si oblíbila jogurty s müsli a broskví. Když si mám vybrat výhled, tak je to kavárna na náměstí. A také mám ráda snídani v jejich provozovně v Železné Rudě. Když jsem působila na univerzitě, ráda jsem chodila se studenty do kavárny v kampusu na Borech či v Solní ulici.

Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje

↑ zpět na začátek článku ↑

Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Ilony Mauritzové

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů