Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Yevhena Shokalo

Plzeň Plzeň
e-mail: telefon:
web:

Jaká mám rád jídla? Česká i ukrajinská! Knedlo – vepřo – zelo, smažák, svíčkovou, jednou za měsíc sním s chutí i čočku, jednou za dva měsíce dršťkovou. Docela často míváme doma i boršč, ten moje žena vaří výborný. Stejně tak i pirohy. Zkrátka: mám rád dobrá jídla.

V Česku žiju už více než dvacet let a české kuchyni jsem přivykl rychle. Podle mne je té naší, ukrajinské, velmi podobná. Taková slovanská. I u nás se hodně používá vepřové nebo kuřecí maso, dělají se pokrmy zapečené i dušené. I guláše děláme podobné, stejně jako třeba kachny nebo husy. Řekl bych, že jsem se nemusel přemáhat. Jen smažený sýr mě překvapil. To u nás nemáme. Ale zachutnal mi a teď na něj vodím všechny své známé, kteří přijedou do Čech. A všem chutná.

Ze všech jídel nebo surovin mám ale nejradši brambory. Na jakýkoli způsob, v jakékoli úpravě. V troubě, vařené, jako přílohu i jako hlavní jídlo. Pro vnučky jsem dokonce mistrem hranolek. Nakrájím brambory, osmažím je lehce na pánvi a vnučky říkají, že děda dělá nejlepší hranolky na světě.

Já sám si z dětství ovšem ze všeho nejvíc vybavuji domácí mléko a mléčné produkty. Doma jsme měli krávu, takže jsme měli vlastní mléko, tvaroh, smetanu, máslo nebo podmáslí, a to mi chybí. S tím se žádné kupované nedá srovnat. Když jedu na Ukrajinu, rád si od lidí, kteří mají krávu, něco koupím. Jednou jsem přivezl něco i kolegovi Daliboru Tolašovi, který rád a dobře vaří. Dodneška na to vzpomíná a pořád žadoní, abych zase něco přivezl.

A jestli mám v Plzni oblíbenou restauraci? Po zkouškách v divadle chodíme na obědy do Lokálu, protože to máme blízko. Bydlím u autobusového nádraží a kousek od nás je restaurace U Námořníka. Tu nedávno moc hezky opravili a dobře tam vaří. Tak se tam také někdy zastavím. A po představení se s kolegy scházíme v Montaně. Tam se chodí, ať už hrajeme ve Velkém, nebo v Novém divadle. Potkává se tam opera, činohra, balet i muzikál, popovídáme si, probereme, co se komu při představení přihodilo, poklábosíme o životě a tak.

Setkáváme se ale i v soukromí, a protože jsme lidé z různých zemí, vaříme si i naše národní jídla. Často se takto potkávám s Plamenem Prokopievem, s Tomášem Kořínkem a s Daliborem Tolašem a s jejich rodinami. Plamen Prokopiev vaří bulharskou kuchyni, Tomáš a Dalibor dodají českou, moje žena vaří ukrajinská jídla, jako jsou golubci, boršč nebo kartopljaniky, což je bramborové těsto a uvnitř zelí. Mám tahle naše setkání moc rád.

Yevhen Shokalo, operní pěvec Divadla J. K. Tyla

↑ zpět na začátek článku ↑

Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Yevhena Shokalo

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů