Talentovaný pan Ripley

Malá scéna DJKT Palackého náměstí 30, Plzeň
e-mail: telefon: +420 378 038 049
web: https://www.djkt.eu/ vstupenky: Koupit vstupenku

Úspěšná inscenace Talentovaný pan Ripley, která reprezentovala Divadlo J. K. Tyla na festivalu Divadlo Evropských regionů v Hradci Králové a na mezinárodním festivalu Divadlo, je na programu již tento pátek, 22. září na Malé scéně DJKT.

Většina z nás zná film s Mattem Damonem v hlavní roli, málokdo už knižní předlohu americké autorky Patricie Highsmith. Nyní se s Tomem Ripleym můžete setkat i v divadle – dramatizaci románu uvedlo jako první v republice plzeňské Divadlo J. K. Tyla v režii šéfky činohry Natálie Deákové. Tom Ripley je odstrkovaný a nedoceněný mladík, který ze všeho nejvíc touží po pozornosti a uznání. Chce být někým jiným. Kdysi chtěl být hercem, tak proč nehrát divadlo i v životě? Vypůjčí si proto identitu svého zámožného přítele Dickieho, kterého se ale nejprve musí zbavit. Proč chce být Tom Dickiem? Obdivuje ho? Miluje ho? Nezapomínejme, příběh se odehrává v Americe v 50. letech minulého století, kdy téma homosexuality bylo tabu. Dnes už naštěstí tabu není a není tomu tak ani v plzeňské inscenaci, která zaujme mimo jiné perfektními hereckými výkony dvou mimořádně charismatických pánů Pavla Neškudly jako Toma a Ondřeje Rychlého jako Dickieho. Dámy zde mají role menší, ale zhostily se jich výborně. Půvabná Andrea Mohylová hraje Dickieho přítelkyni Marge a energická Jana Kubátová zastává více rolí, je průvodcem děje, jakýmsi tajemným našeptávačem. Klubovou atmosféru inscenace podtrhuje živá hudba v podání hlavních protagonistů, výborně funguje i scéna a kostýmy, které těží ze sexy módy 50. let.

Tom Ripley hraje svou hru geniálně, je geniální herec, geniální zločinec, geniální vrah. Jestli vůbec můžeme o padouchovi mluvit v superlativech … můžeme. Díky spisovatelce Patricii Highsmit, která stvořila nový prototyp antihrdiny – zločince, kterému čtenář, potažmo divák, fandí. Kdo byla „krutá stará dáma“, jak se Patricii Highsmith přezdívalo, a proč se právě geniální padouch Ripley stal její oblíbenou postavou, ke které se vrátila ještě ve čtyřech dalších románech? Se svým hrdinou se ztotožnila natolik, že o sobě mluvila jako o Pat H. alias Ripleym a Tomovi patřila i její poslední myšlenka před smrtí, kdy si zapsala titul další zamýšlené knihy: Ripley a hlas smrti. Jak už to tak bývá, autorka se svému hrdinovi velmi podobala a právě přes autorku hledali klíč k Ripleymu i tvůrci inscenace. „Celý život měla dojem, že si zaslouží větší uznání, že je nedoceněná. Už jako náctiletá si uvědomovala svůj zájem o ženy,“ uvádí autorka dramatizace Marie Špalová. Svůj jediný otevřeně lesbický román s názvem Cena soli (později vydáno a také zfilmováno pod názvem Carol) vydala Highsmith pod pseudonymem Claire Morgan. Podivínská a samotářská spisovatelka, která jako domácí mazlíčky chovala šneky, si skrze psaní často vyřizovala účty s okolním světem: S matkou, s vydavateli, se společností, která homosexualitu považovala za nemoc (Ostatně i Patricie prodělala, ač to dnes zní absurdně, léčení a ve své psychoanalytické skupině svedla několik žen.) Ve svých knihách nechávala zavraždit dívky, kterým dávala jména svých milenek. Zároveň ale své knihy věnovala svým milenkám a bývalým milenkám a také své matce.

Toma Ripleyho, odstrkovaného chlapce, ze kterého se postupně rodí chladnokrevný vrah, zavrženíhodný a obdivuhodný zároveň, střídající identitu jako košile, vykreslila Highsmith dokonale. A dokonale si s její předlohou poradili i inscenátoři. „Natália Deáková se chopila režie s citem pro atmosféru a se schopností vcítit se do všech postav. V intimitě klubového prostoru Malé scény si nepomáhá přestavbami a všichni herci jsou téměř nepřetržitě na scéně, inscenace má i díky tomu potřebné napětí a tempo.… Pavel Neškudla i Ondřej Rychlý jsou ideálními představiteli ústřední dvojice, skvěle na sebe reagují, prolínání obou postav je díky nim až magické,“ napsal Jan Anderle v recenzi pro MF Dnes.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Talentovaný pan Ripley

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů