Tata Bojs

UFFO Trutnov náměstí Republiky 999, Trutnov
e-mail: info@uffo.cz telefon: +420 499 300 999
web: http://uffo.cz/

05/11  /  19:00
Uffo
Tata Bojs
Divadelní či obecně performativní technika (zvuk, světla…) mnohým z nás nepřipadá jako nic až tak podstatného, ale vliv na finální zážitek návštěvníka může mít zásadní. Tato oblast zažívá kontinuálně poměrně rychlý vývoj, který dostal v posledních letech ještě nové obrátky. Konkrétně v oblasti zvuku se více světových hráčů snaží dosáhnout toho, aby byl poslech kdekoli v sále, či prostě tam, kde poslouchají diváci, jednak stejný (nikoli pouze ve výseči správného prolnutí, jako u sterea), aby byl maximálně přirozený, protože právě přirozenost zvyšuje intenzitu zážitku, a aby posluchače zcela obklopil. A právě trutnovské Uffo do této oblasti investovalo a jako první v České republice zakoupilo systém L-ISA od jedničky na trhu, firmy L´Acoustics.

To, že se tahle unikátní věc ve třicetitisícovém podkrkonošském městě podařila, samozřejmě není samo sebou. Muselo se sejít několik okolností. Především do Trutnova před deseti lety, kdy se polyfunkční divadlo Uffo otevíralo, přišel jeho stále působící ředitel Libor Kasík, člověk, který vnímá roli kultury v chodu lidské společnosti jako zásadní. „Když za mnou před cca dvěma lety přišel Dan Krčmář (distributor dané firmy sídlící právě v Trutnově) s dotazem, bylo-li by možné Uffo využít jako showroom pro revoluční zvukový systém, začal jsem se zajímat o to, co tento systém vlastně je,“ vysvětluje Libor Kasík a doplňuje, že si uvědomil, že tento systém vyřeší asi jediný technický problém, které polyfunkční prostor Uffa má. „Právě ona polyfunkčnost je pro zvuk problém. Odehrávají se tu koncerty od komorní hudby po třeba death metal. Je to tedy logicky nastaveno tak, aby se zde mohly dít i extrémně hlučné záležitosti. Čili třeba komorní koncerty nezní tak, jako například v Rudolfinu, nebo v naší skvěle akusticky vybavené Síni Bohuslava Martinů,“ popisuje dále Kasík.

„Trutnovské Uffo má jako první v republice revoluční zvukový systém.“

Tedy skutečnost, že v podkrkonošské metropoli sídlí přední česká firma zabývající se touto problematikou je další onou okolností vedoucí k unikátní realizaci, stejně jako dobře fungující vztahy příspěvkové organizace (Uffo) a jejího zřizovatele, města Trutnov. „Starostou města je Ivan Adamec, který stojí i za ideou a realizací stavby nového divadla (Uffa, pozn. redakce), pro nějž nebyl problém pochopit mnou prezentovaný význam L-ISA pro Uffo, Trutnov, i kulturu obecně. Jeho podpora byla pro rozhodnutí zastupitelstva ohledně investiční dotace na nákup systému zásadní. Nechci to zakřiknout, ale rozpočet města obstál i v době covidu, takže ho tahle jedenáctimiliónová investice ovlivní skutečně minimálně,“ nastiňuje Kasík.

V České republice s tímto systémem vystoupil doposud pouze Mark Knopfler v roce 2020. A jediná stálá instalace L-ISA proběhla zatím pouze právě v Uffu. „Kdo bude mít zájem slyšet, co L-ISA umí, zvu jej 5. listopadu na koncert Tata Bojs, kdy se v plné parádě ukáže poprvé,“ připojuje pozvánku do podkrkonošské metropole Libor Kasík.



↑ zpět na začátek článku ↑

Tata Bojs

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů