Těšte se na nové premiéry v Divadle J. K. Tyla!

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

03 a 04/02 / 19:00
Velké divadlo
Korzár
Autorem básnické povídky Korzár je významný anglický básník lord George Gordon Byron. Ten za svého života proslul četnými skandály a kontroverzemi, ale i statečnými činy. Účastnil se řecké osvobozenecké války proti turecké nadvládě, v Řecku je proto uznáván jako národní hrdina. Své zážitky pak často promítal do vlastní tvorby. Korzára proslavila vlastně až jeho baletní adaptace, která vznikla ve Francii o více než čtyřicet let od vydání básnické povídky. Odehrává se na exotické turecké tržnici. Přenese nás do exotického světa otroků a pirátů, v němž se rozvíjí dobrodružný příběh lásky mezi otrokyní Medorou a korzárem Konrádem. Milenci svádí boj o společný, a hlavně svobodný život. Balet je dílem éry romantismu. Naplňuje představu o ideálu taneční techniky. Na českých scénách je přesto uváděn sporadicky. Důvodem je jeho obtížnost a nároky kladené na obsazení. Představuje ukázku toho nejnáročnějšího, co mohou tanečníci na jevišti předvést. V současném provedení DJKT je původní choreografie Mariuse Petipy doplněna o nové variace vytvořené Jiřím Pokorným, šéfem baletu. Díky tomu Korzár oslovuje širokou škálu publika.

05/02 /    19:00
Nová scéna
Čarodějky ze Salemu
Neexistuje snad nikdo, kdo by neslyšel o čarodějnických procesech. Případy stíhání údajných čarodějnic poznamenaly většinu tehdejšího známého světa. Obraz hrůzného historického fenoménu, který se nejvíce rozmohl v Evropě 16. a 17. století, dokreslují mnohá literární díla. Mezi ta nejslavnější patří drama od Arthura Millera (překládané také jako Hon na čarodějnice nebo Zkouška ohněm). Hra čerpá ze skutečných událostí roku 1692, které by mohly být v měřítku evropského inkvizičního řádění považovány za „zanedbatelné“. Odehrály se však v Massachusettské vesničce Salem, a patří tak k nemnohým případům proti-čarodějnické hysterie v Americe.
Millerova hra však není pouhým zachycením jednoho z nejtemnějších okamžiků našich dějin. Ačkoli se drama vrací k událostem konce 17. století, platnost jeho poselství přetrvává. Je varováním před fanatismem, který byl v minulosti stejnou hrozbou, jakou je dnes. Odhaluje nebezpečí strachu, který může snadno přerůst až v davovou paniku. Jako záminka přitom může posloužit cokoli, třeba i z počátku nevinný incident. Tak, jako bylo dobrodružství několika mladých dívek zneužito k rozpoutání honu na nevinné lidi. Na historický thriller, který je veřejnosti znám také ve své filmové podobě, zve Nová scéna.

08 a 09/02 / 19:00
Nová scéna
Sunset Boulevard
Velkolepý příběh prostřednictvím hlavní postavy, stárnoucí hvězdy němého filmu Normy Desmond, odhaluje svět kontrastů. Svět, který na jedné straně charakterizuje všudypřítomný přepych, glanc a nikdy nekončící zábava. Na straně druhé však nemilosrdné zákulisí hollywoodské „továrny na sny“ přináší deziluzi a ohýbá lidské charaktery. Úspěšný muzikál superlativů od nejpopulárnějšího muzikálového skladatele všech dob A. Lloyda Webbera vznikl podle stejnojmenného oscarového snímku režiséra Billyho Wildera. V Plzni mu vdechl život režisér Lumír Olšovský, který hlavní roli svěřil zkušené Stanislavě Topinkové Fořtové.

13 a 20/02 / 16:00
Nová scéna
Carmen
Carmen francouzského skladatele romantismu Georgese Bizeta se svou slavnou Habanerou patří nepochybně do operního zlatého fondu. Libreto napsali Bizetovi krajané podle stejnojmenné novely. Vypráví skutečný příběh nešťastné lásky dona Josého k cikánce Carmen. Sám skladatel se pozdějších nedozírných úspěchů svého největšího díla nedožil. Carmen zprvu nebyla přijata kladně. O pár let později se jí však dostalo mezinárodního věhlasu, který trvá dodnes. DJKT titul úspěšně uvádí již třetí sezónu na Nové scéně.

18 a 19/02 / 19:00
Nová scéna
Něco shnilého! (Something Rotten!)
Shakespeare, jak ho neznáte! Zábavná kronika vzniku prvního muzikálu v historii. To vše a mnohem více je Něco shnilého! Bláznivá novinka odvážně boří zažitá muzikálová klišé. Show sršící energií, optimismem a humorem je nabitá tancem i chytlavými melodiemi. V české premiéře broadwayského muzikálového hitu, který se zkrátka nebere moc vážně, excelují Josef Hruškoci a Martin Holec jako bratři Prckové a Soňa Hanzlíčková s Karolínou Krausovou jako ženy jejich srdcí.

26/02 /    19:00
Velké divadlo
Každý má svou pravdu
Úspěšná komedie měla v Plzni premiéru v únoru roku 2020. Nastavuje zrcadlo jedné nepěkné, avšak důvěrně známé lidské vlastnosti – zvědavosti. Noví obyvatelé maloměsta provokují fantazii svých sousedů, kteří o nich chtějí vědět všechno. Zaručená „pravda“ však brzy ožívá vlastním životem. Pan Ponza a paní Frolová zamotají svým sicilským spoluobčanům hlavu naposledy 26. února na derniéře představení.

26/02 /    19:00
Malá scéna
Fun Home
Nejlepší muzikál roku 2015 (ověnčený cenami Tony) vznikl jako adaptace autobiografického komiksu americké autorky Alison Bechdel. Kniha s podtitulem „rodinná tragikomedie“ neunikla pozornosti veřejnosti ani kritiků. Komiks vyšel poprvé roku 2006, od té doby nasbíral řadu ocenění a na pultech zahraničních knihkupectví je stále k nalezení mezi bestsellery. Fun Home se objevil v každoročním prestižním žebříčku „10 nejlepších knih roku“ britského deníku The Times, The Guardian ho zase zařadil mezi „100 nejlepších knih 21. století“. U nás byl vydán pod názvem Rodinný ústav.
Libreto k muzikálu napsala americká herečka a dramatička Lisa Kron, hudbu složila Jeanine Tesori (autorka hudby k populárnímu muzikálu Shrek). Děj, odehrávající se v USA 70. let, odhaluje očima dospívající Alison „zákulisí“ navenek dokonale působící rodiny majitele pohřebního ústavu. Hlavní protagonistka vzpomíná na své dětství, složitosti dospívání i období svého coming outu. Zároveň se do jejího vyprávění promítá komplikovaný vztah s otcem. S upřímným, otevřeným a opravdovým příběhem se lze snadno ztotožnit, a jak je obsaženo v podtitulu knižní předlohy, dokáže vyvolat slzy i smích. Svým emotivním obsahem doplňuje pestrost muzikálového repertoáru DJKT.


↑ zpět na začátek článku ↑

Těšte se na nové premiéry v Divadle J. K. Tyla!

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů