V únoru k moři do Techmanie?

Techmania U Planetária 1, Plzeň
e-mail: info@techmania.cz telefon: +420 737 247 581
web: http://techmania.cz/ vstupenky: Koupit vstupenku

Po více než roce se nám vrací z cest expozice Pod hladinou, která byla vystavena v Science centru Kopernik ve Varšavě. Původním autorem této expozice je estonské Science centrum AHHAA ve spolupráci s tamním námořním muzeem.

Expozice Pod hladinou bude návštěvníkům Techmanie otevřena od 19. února. Jednotlivé exponáty jsou vystaveny v osmi lodních kontejnerech. Nejen způsob instalace, ale už sám název napovídá, že expozice nás, suchozemce, uvede zábavnou cestou do hlubin zajímavostí života na moři, námořnictví a podmořského výzkumu.

Muž přes palubu!
Prostřednictvím každého ze čtrnácti exponátů proniknou návštěvníci nejen do tajů lodní dopravy. Pohon lodí předvede model lodního šroubu, zájemci se mohou procvičit ve správném rozložení nákladu, které je pro loď zásadní. Připravený je rovněž nácvik evakuace z potápějící se lodi. A co když se loď potopí úplně? Na vlastní kůži si můžeme vyzkoušet princip, jakým se provádí její vyzdvihování z mořského dna. Novinkou mezi exponáty jsou námořnické uzly; jak těžké je uvázat loď v přístavu? Nezbytnou dovednost každého námořníka jistě snadno zdolají malí i velcí návštěvníci Techmanie.

Voda jako přírodní živel
Odhalíme také záhady tajemného Bermudského trojúhelníku a zjistíme, jak důležitý vliv má na náš život například reliéf terénu, tlak vody či rozdíly v jejím proudění anebo vodní víry. A pokud vás zajímá, jak vznikají vlny tsunami a jakým způsobem se šíří, můžeme si to sami jednoduše vyzkoušet. Posunutím mořského dna hned uvidíme, jaký dopad by to mělo na život lidí na pobřeží.
Jak se chová voda v přírodě, si můžete ukázat i dalším jednoduchým pokusem, při kterém si postavíte vlastní krajinu z písku, a bude jen na vás, jak často na ni bude pršet. Podle toho, jak si s deštěm pohrajete, poteče voda z hor do údolí. Můžete si třeba postavit i vlastní přehradu a vytvořit umělé jezero.

Zachraň se, kdo můžeš!
Doprovodným programem bude také busking, kde dostanete jednoduchý návod na výrobu survival náramku, který vám později třeba zachrání život!

S napnutými plachtami, plnou parou vpřed, expozice Pod hladinou vyplouvá 19. února!

 

↑ zpět na začátek článku ↑

V únoru k moři do Techmanie?

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů