Vánoce v Plzni

Plzeň - více míst Plzeň
e-mail: telefon:
web:

adventní neděle
Katedrála sv. Bartoloměje
Adventní půlhodinky
I v letošním roce budou probíhat v katedrále sv. Bartoloměje každou adventní neděli odpolední půlhodinky varhanních improvizací předních českých varhaníků. Posluchačům poskytují chvíle zklidnění k zamyšlení uprostřed předvánočního shonu a pomáhají proniknout do pravé atmosféry adventu. První koncert bude patřit Miroslavu Pšeničkovi, o dalších nedělích pak vystoupí Pavel Šmolík, Jakub Janšta a na závěr Jaroslav Tůma. Koncerty začínají vždy v 15:00 hod.

12/12  /  19:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Koncertní provedení rorátů od souboru Ritornello
Soubor Ritornello si pro předvánoční čas opět připravil koncertní provedení starobylých zpěvů českého adventu, a to v jejich původní, nezkrácené a neupravené podobě. Krátké duchovní slovo pronese plzeňský biskup Tomáš Holub. Návštěvníci při příchodu obdrží zpěvníček a budou se moci zúčastnit zpěvu písní. Vstupné dobrovolné.

16/12  /  19:00
Náměstí Republiky, kostel Nanebevzetí Panny Marie (Františkánská ul.)
Light4You
I tentokrát se mladí lidé vydají na náměstí, do ulic a restaurací v centru Plzně a budou zvát kolemjdoucí ke krátkému zastavení se uprostřed předvánočního shonu. V kostele u františkánů si jako vždy budou moci zapálit svíčku, něco si přát, na chvíli se posadit, zaposlouchat se do hudby nebo se ohřát u lahodného svařáku a popovídat si.

24/12  /  11:00 a 24:00
Náměstí Republiky, Katedrála sv. Bartoloměje
Živý betlém a půlnoční bohoslužba
Co by to bylo za Vánoce bez Betléma a půlnoční mše! Marie, Josef a narozený Ježíšek se jako každoročně objeví na Štědrý den dopoledne pod vánočním stromem na náměstí. Od půlnoci pak bude nový plzeňský biskup Tomáš Holub poprvé sloužit v katedrále tradiční půlnoční bohoslužbu.

23–24/12
Plzeňské kostely
Rozdávání betlémského světla
Plamínek zažehnutý v Betlémě, symbol předvánočního pokoje a míru, doputuje opět i k nám. Světlo se bude rozdávat v několika plzeňských kostelích: 23. prosince od 14 do 17 hodin v katedrále, na Štědrý den v katedrále (9–17 hodin), v kostele u františkánů (13–17 hodin), v kostele na Chodském nám. (17–18 hodin), v kostele sv. Martina a Prokopa v Lobzích (17–18 hodin), U Ježíška (10–12 hodin) a v Domečku na Lochotíně Komenského 17 (12–15 hodin).

26/12  /  16:00
Katedrála sv. Bartoloměje
Česká mše vánoční J. J. Ryby
Českou mši vánoční J. J. Ryby v podání Nové České písně a Plzeňského komorního orchestru, pod taktovkou Zdeňka Vimra, si můžete přijít poslechnout na druhý svátek vánoční do katedrály sv. Bartoloměje. Zhudebněný příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám je naší nejznámější vánoční mší, která vznikla v roce 1796. Prostřednictvím opisů se Rybova mše brzy rozšířila do celých českých zemí.

 

↑ zpět na začátek článku ↑

Vánoce v Plzni

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů