Zahájení nové sezóny

Divadlo J. K. Tyla Smetanovy sady 16, Plzeň
e-mail: telefon:
web: https://www.djkt.eu/

04–11/09
Zahájení nové sezóny
DJKT se už teď chystá na vítání divadelní sezóny 2021/22. Její začátek bude totiž letos doprovázet několik zcela mimořádných akcí. Program začne 4. září na Nové scéně oratoriem Antonína Dvořáka Svatá Ludmila. Koncert připravovaný ve spolupráci s plzeňským biskupstvím uctí památku české světice, od jejíž smrti právě v září uplyne 1100 let. Dvořákovo dílo má pro českou kulturu mimořádný význam, jeho oratorní tvorbu nevyjímaje. Dvořákovo dílo má pro českou kulturu mimořádný význam, jeho oratorní tvorbu nevyjímaje. Oratorium vzniklo v letech 1885 a 1886, později se k němu autor vrátil, aby provedl úpravy pro jeho scénické provedení. Libreto oratoria tvoří verše Jaroslava Vrchlického a vypráví idealizovaný příběh z nejstarší české historie. Koncert přivede na jeviště na 200 účinkujících!

Ve foyer Malé scény otevře sezónu 4. září od 16:30 hod. slavnostní vernisáž výstavy Bedřich Barták – Koně.

Ve stejný den startuje také projekt Týden odložených premiér. V jeho průběhu uvede DJKT celkem 11 slavnostních premiér, jedná se tak o akci, která nemá v historii západočeského divadla obdoby. Jak je z názvu patrné, uvedeny budou inscenace, které se kvůli pandemii nemohly odehrát v plánovaných termínech. Malá scéna DJKT zve na taneční adaptaci kultovní knihy Vyhoďme ho z kola ven. Tamtéž se následujícího dne rozezní známá večerníčková melodie a představí se Křemílek a Vochomůrka. Program doplní psychologické drama Králičí nora a pohádkový balet Princezna se zlatou hvězdou.

Ani ostatní scény nezůstanou pozadu. Velké divadlo nabídne činoherní novinky Neapolská choroba a Postřižiny, pro milovníky exotiky je určena opera Italka v Alžíru. Na Nové scéně pobaví opereta Netopýr a na humornou notu naváže ztřeštěný muzikál Něco shnilého! (Something Rotten!) či groteska Španělská muška. Načatý týden završí dlouho očekávaná My Fair Lady. Všechny slavnostní premiéry začínají lektorským úvodem od 18:30 hod., tituly pro děti již v 16:30 hod.

08/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
Netopýr
Do Plzně se v koprodukci s Hudebním divadlem Karlín vrátila jedna z nejslavnějších operet všech dob – Straussův Netopýr. Nové uvedení režíruje ředitel divadla Martin Otava, hudebního nastudovaní se zhostil šéf opery Jiří Petrdlík. Předpremiéra divácky oblíbeného titulu se odehrála bez veřejnosti již v únoru, následně divadlo streamovalo záznam představení on-line. V druhém zářijovém týdnu se opereta konečně dočká slavnostní premiéry se všemi poctami, které k ní patří.

09/09  /  16:30
Foyer Nové scény DJKT
Vernisáž výstavy Riedlbauch | Vácha 2021
Výstava Riedlbauch | Vácha 2021, která zdobí foyer Nové scény DJKT, byla již v květnu tohoto roku odhalena netradičním způsobem, a sice prostřednictvím virtuální prohlídky (jež je stále k nalezení na webu divadla). Oficiální vernisáž byla původně plánovaná již na 5. ledna 2021. Nakonec se uskuteční až po divadelních prázdninách. Výstava mapuje tvorbu dvou mimořádných umělců – malíře Rudolfa Riedlbaucha a sochaře Milana Váchy. V jejich dílech spatříte inspiraci hudbou, českou krajinou a také divadlem. Návštěvu vernisáže můžete spojit s dalším kulturním zážitkem, a to s operetou Netopýr, která začíná na Nové scéně bezprostředně poté.

09/09  /  19:00
Malá scéna DJKT
Králičí nora
Emočně silné drama, které umí šokovat, dojmout i rozesmát. Inscenaci stvořil americký dramatik a scénárista, textař a autor muzikálů David Lindsay-Abaire. Králičí nora nadchla odbornou i diváckou veřejnost a svým protagonistům přinesla vrcholnou hereckou příležitost. V roce 2006 byla divadelní hra oceněna poprvé, a to prestižní Pulitzerovou cenou za dramatickou tvorbu. Vřelé přijetí završené oceněním následovalo i po jejím uvedení na Broadwayi, kde představitelce hlavní role dokonce vynesla „divadelního Oscara“ – sošku Tony. Roku 2010 se dílo stalo předlohou stejnojmenného hollywoodského snímku režiséra Johna Camerona Mitchella. Filmová adaptace má na svém kontě celkem 7 ocenění a 38 nominací, které posbírala na filmových festivalech po celých Spojených státech a neunikla ani porotě prestižních Zlatých globů či Oscara. Nyní se psychologické drama dočká své české jevištní premiéry na Malé scéně DJKT! Manželský pár, který se snaží vypořádat s krutou ránou osudu, ztvární Jana Ondrušková a Martin Stránský, po jejich boku se představí Klára Kuchinková a Jana Kubátová. Vedle zkušených členů souboru uvidíte také mladé talenty – alternujícího Kryštofa Švehlíka (studenta Pražské konzervatoře) a Marka Frňku (studenta DAMU).

10/09  /  18:00
Foyer Malé scény DJKT
Setkání před premiérou …tentokrát My Fair Lady
Soubor muzikálu DJKT přivítá ve foyer Miroslava Horníčka všechny své příznivce. Oblíbené neformální setkání protagonistů a inscenátorů muzikálu s veřejností účastníkům umožní exkluzivní vhled do průběhu příprav dlouho očekávané hudebně taneční inscenace. Zazní také hudební ukázky a přítomní diváci budou mít prostor zeptat se na cokoli, co je ohledně muzikálu My Fair Lady zajímá.

10/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Italka v Alžíru
Humorná opera s brilantním hudbou odehrávající se v prostředí exotického Alžíru – taková bude novinka, která se od září hraje ve Velkém divadle. Autorem opery je italský skladatel Gioachino Rossini, jehož pravděpodobně nejslavnějším dílem je Lazebník Sevillský. Talentovaný komponista napsal Italku v Alžíru ve svých pouhopouhých jedenadvaceti letech! Ke cti mu slouží také skutečnost, že už tehdy se jeho (nejen operní) tvorba těšila mezinárodnímu uznání. Hlavní zápletka jedné z jeho prvotin se, jak už to tak bývá, točí kolem lásky. Půvabná Italka Isabella se stane objektem zájmu mocného Mustafy. Srdce krásné ženy však patří někomu jinému. Jejím vyvoleným je Mustafův otrok Lindoro. Aby se snoubenci mohli vydat vstříc svobodné budoucnosti, musí společně přijít s mazaným plánem. V roli Isabelly se představí dlouholetá členka souboru Jana Piorecká v alternaci s Michaelou Zajmi, jejímž divadelním debutem byla role ve zmíněném Lazebníkovi Sevillském.

11/09  /  17:00
Malá scéna DJKT
Princezna se zlatou hvězdou
Repertoár baletního souboru DJKT rozšíří pohádka o Princezně se zlatou hvězdou na motivy Boženy Němcové. Klasika v aktualizovaném podání, které je bližší současnému (nejen dětskému) publiku přiláká diváky na Malou scénu. Za autorskou inscenací stojí projektové uskupení DEKKADANCERS. Skupina se věnuje uměleckým produkcím všech žánrů, včetně inscenací pro přední divadelní scény. Jako doma jsou v Národním divadle v Praze a Brně, v Jihočeském divadle, v Laterně Magice, působili také v Mnichově či Moskvě. S Plzní jsou spjati donedávna uváděnou kafkovskou Proměnou či parodizující taneční show Kill de Bill – obojí připravilo umělecké trio Štěpán Benyovszký, Štěpán Pechar a Ondřej Vinklát speciálně pro DJKT. V kontrastu s předchozími náměty se může pohádkové téma zdát poněkud fádní, opak je však pravdou. Tito zkušení autoři dokáží z každého námětu vykřesat neotřelou a vtipnou podívanou, která v divákovi rezonuje ještě dlouho po zhlédnutí. Koneckonců díky osobitému humoru, který DEKKADANCERS vnáší do každé své tvorby, si získali popularitu korunovanou Cenou za humor v choreografii. Oporu přitom nachází také v sólistech plzeňského baletu, jejichž herecké kvality dostávají právě v takových inscenacích prostor vyniknout.

11/09  /  19:00
Velké divadlo DJKT
Postřižiny
Hra plná doslova legendárních hlášek a postav, které patří k českému hospodskému koloritu poprvé v divadle světové metropole ležáku! Kouzlo prvorepublikového pivovaru pábí fanoušky knižní i filmové verze znamenitého Hrabalova díla. Nekonvenční zlatovlasá Maryška, zodpovědný a lehce neurotický Francin a svérázně prostořeký Pepin zvou diváky do své neobvyklé domácnosti, kde se člověk opravdu nenudí. A plzeňské pivo má (jako vždy) tu správnou barvu!

11/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
My Fair Lady
Po téměř dvaceti letech se opona Velkého divadla zvedne, aby se mohl odehrát romantický příběh květinářky Lízy Doolittleové a jejího učitele lingvistiky a etikety profesora Higginse. Muzikál vytvořila dvojice broadwayských autorů Alan Jay Lerner a Frederick Loewe před více než 60 lety a baví dodnes. Nové obsazení zdobí půvabná Charlotte Režná a okouzlující Lumír Olšovský – populární osobnosti muzikálového souboru DJKT.

25/09  /  19:00
Nová scéna DJKT
Anastázie – poslední dcera cara
Balet světoznámého choreografa Youri Vámose Anastázie – poslední dcera cara měl světovou premiéru vloni, mnoho repríz mu ale dopřáno nebylo. Nyní se silný příběh vrací. V roce 1920 svět šokovala zpráva o ženě, která o sobě tvrdila, že přežila vyvraždění carské rodiny. V retrospektivě se děj vrací na panovnický dvůr, jehož bezstarostnost kontrastuje s příběhem nešťastnice. Autor v mýtu o přeživší dívce nalezl paralelu s Čajkovského Spící krasavicí a v dialogu s jeho hudbou tak rozvinul citlivou taneční inscenaci.

29/09  /  19:00
Velké divadlo
Soumrak bohů
Seznamte se s vlivným německým rodem von Essenbeck. Kontrolu nad zemí suverénně přebírá Hitler. Pro prosperující rodinný podnik, který dosud ustál veškeré dějinné peripetie, se může, ba přímo musí, vše od základu změnit. Baron zve rodinu k jednomu stolu. Tuší, že ji svolává na svou poslední večeři? Rozporuplná totalitní doba, kdy už ani peníze nic neznamenaly a temná stránka lidské povahy se drala do popředí, jako by snad ani neměla kladných hrdinů. Jsou zhoubné vášně jako je ctižádostivost, závist a touha ovládat druhé stejné v každé době? Nebo je můžeme dávat za vinu vlivu společnosti a prostředí, v němž se rozvíjejí? Lze v jistých historických událostech spatřovat hnací motor pro naše destruktivní tendence? Můžeme zlo relativizovat? Soumrak bohů se zabývá možná až překvapivě nadčasovými tématy, neboť hrozba, že se bude historie opakovat, patrně nikdy úplně nepomine. V kontextu činohry nelze nezmínit snímek režiséra Luchina Viscontiho, z nějž divadelní adaptace vychází, a který se bezesporu řadí ke klenotům italské kinematografie. V roce 1970 získal film Oskara za nejlepší scénář.

29/09  /  19:00
Malá scéna DJKT
Sweeney Todd – Ďábelský lazebník z Fleet Street
Thriller o kruté pomstě londýnského holiče si navzdory temnému a kontroverznímu příběhu našel své publikum.  Samotná postava démonického lazebníka se poprvé objevila již ve viktoriánské literatuře kolem roku 1846. Divadelní hra vznikla až v druhé polovině dvacátého století, a hned vzápětí došlo k jejímu přepracování na muzikál, který na úspěch inscenace navázal. Nejvíce však Sweeneyho Todda proslavil hollywoodský snímek Tima Burtona z roku 2007 s Johny Deppem v hlavní roli. DJKT muzikál uvedlo v české jevištní premiéře. Excelentní výkon Jozefa Hruškociho v titulní roli byl odměněn mimo jiné nominací na Cenu Thálie. Stejné pocty se dostalo Stanislavě Topinkové Fořtové za roli Sweeneyho bytné a spolupachatelky hrůzných zločinů paní Lovettové.

od 11/10
Předplatné DJKT 2022
DJKT nabídne předplatné plné změn! Pro nynější i budoucí abonenty připravilo nové skupiny i nový systém abonmá, které bude tentokrát mimořádně půlroční (tj. s představeními od ledna do června). Všechny své předplatitele o změnách týkajících se jejich skupiny informovalo divadlo prostřednictvím e-mailu.

Předprodej začne 11. října 2021, krom premiérových skupin A a P a nejpočetnějších skupin NS (dříve N) a VD (dříve V), ty se začnou prodávat již 20. září 2021. Držitelé abonentek původních skupin V a N na rok 2020 mají přednostní právo výběru nových míst ve skupinách VD a NS. Předplatné si mohou rezervovat do 17. září 2021. U ostatních skupin, kde zůstávají místa zachována, platí rezervace sedadel do 27. listopadu 2021.

Další novinkou je VĚRNOSTNÍ PROGRAM ABONENT DJKT (VP), jehož členem se automaticky stávají všichni držitelé abonentek na rok 2020. Získají tak 10-20% slevu na nákup všech vstupenek do konce roku 2021. Čím více vstupenek pořídí, tím větší bude jejich sleva!

Kontakty:
Smetanovy sady 16, 301 00, Plzeň
PO–PÁ 10:00–18:00 hod.
tel.: +420 378 038 186
e-mail: predplatne@djkt.eu
www.djkt.eu







↑ zpět na začátek článku ↑

Zahájení nové sezóny

Sledujte nás

na sociálních sítích:

Ikona Facebook  

Kontaktujte nás

PROPAGANDA s. r. o.
Záběhlická 3254 / 51
106 00 Praha 10 – Záběhlice

více kontaktních údajů