prosinec
Regionální potravina Plzeňského kraje
| Plzeňský kraj – více míst | Plzeňský kraj | ||
| e-mail: | telefon: | ||
| web: | |||
Soutěž Regionální potravina se v Plzeňském kraji stala nejen prestižní značkou kvality, ale také symbolem poctivé práce místních farmářů, výrobců a rodinných podniků. Každý rok přináší nové příběhy, které dokazují, že český venkov má stále co nabídnout – od tradičních receptur až po moderní pojetí gastronomie.
Pro spotřebitele značka přináší jistotu původu, sezónnost a často vyšší kvalitu spojenou s lokálním charakterem surovin. Díky rostoucímu zájmu o Regionální potravinu se každoročně zvyšuje počet přihlášených výrobců i produktů a značka získává na prestiži.
V letošním roce bojovalo o titul Regionální potravina více než čtyřicet místních výrobců se 156 produkty letos. Pojďme si představit další letošní vítěze v jednotlivých kategoriích, komisi zaujali zákys – mléčné osvěžení, klatovský bochník a višňové řezy.
Zákys – Mléčné osvěžení
Králem mezi mléčnými výrobky se stal Zákys z Podbrdské minimlékárny. Porota ocenila, že jde o velmi osvěžující fermentovaný mléčný nápoj, vyráběný z mléka z farmy Osecká zemědělská a ze smetanové mléčné kultury. Díky řízenému kysání za pečlivě hlídaných teplotních i časových podmínek má zákys jemnou chuť, hladkou konzistenci a lehce perlivý nádech. Skvěle chutná dobře vychlazený, ale lze jej využít i v teplé kuchyni jako náhradu jogurtu nebo smetany při vaření.
Podbrdská minimlékárna se nachází v obci Hůrky uprostřed nádherných lesů na okraji Brdské vrchoviny. Jde o rodinný podnik, který se zaměřuje především na výrobu tradičních mléčných produktů. Díky kvalitnímu regionálnímu mléku vyniká v nabídce této minimlékárny zejména tvaroh, jogurt, smetanový zákys, čerstvý sýr Frišberg v mnoha variantách, syrovátka a vysokotučná smetana.
Klatovský bochník
Klatovský bochník je právě takový chleba, jaký si pamatujete z dětství u babičky. Vyrábí se v malém pekařství v Klatovech podle staré receptury. Chléb vyniká vyšším podílem žitné mouky a díky tomu má hutnější strukturu, delší trvanlivost a charakteristickou plnou chuť, kterou doplňuje přidaný kmín.
Pekařství na Rybníčkách, které ho peče, je malé řemeslné pekařství s dlouholetou tradicí. Od svého vzniku se drží osvědčených receptur a poctivé ruční výroby, pro výrobu veškerého pečiva využívá především regionální suroviny a dbá na kvalitu svých výrobků.
Višňové řezy
Dezert, který spojuje cukrářskou tradici s nápaditou inovací ohromil porotu v kategorii cukrářských výrobků. Vyniká především kombinací vláčného kakaového korpusu a višňové a ořechové náplně. Ovocnou složku tvoří šťavnaté višně ochucené likérem Griotte z Božkova, které zákusku dodávají příjemnou svěžest a pikantní tón. Dezert je doplněn ořechovým krémem, který odlehčují opražené ovesné vločky, a doslazen je medem.
Jde o výrobek Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech. Tato škola se po celou svoji dlouhou historii snaží vzdělávat a vychovávat odborníky pro zemědělství a potravinářství, nově také odborníky v gastronomických a navazujících oborech.
