říjen
Styl plzeňských restaurací pod drobnohledem Jiřího Fejta
Plzeň | Plzeň | ||
e-mail: | telefon: | ||
web: |
Z dětství si životem stále nesu vzpomínku na kuchařský um mých dvou babiček, ať už šlo o pečení či vaření podle jejich rodinných receptů. Možná i díky tomu mám k jídlu pozitivní vztah. Zrovna nedávno jsem si v souvislosti s mojí babičkou vzpomněl, jak jsme jako malí kluci trávili s mým bráchou a bratránkem týden v přírodě, kde jsme v řece chytali pstruhy a babička nám je hned připravovala na másle a kmíně. Od té doby si pstruha čas od času také rád dám, ale přiznám se, že zatím žádný na toho od babičky neměl!
Jinak žádnou kuchyni neupřednostňuji, nejsem moc vybíravý a rád poznávám také nové chutě i pokrmy. A občas jsem překvapený, jak může být i například vegetariánské jídlo chutné, když je dobře dochucené. Pochutnám si i na tradičních českých pokrmech, ale velice oblíbená je u mě také asijská kuchyně. Z té české mám rád omáčky, jako je tradiční svíčková, rád si příležitostně dopřeju kachnu s knedlíkem a zelím a z té asijské mi nejvíce chutná sushi nebo krevety v různých úpravách. Pouze v září jsem si musel některá jídla na čas odepřít, protože jsem se rozhodl zúčastnit jedné sportovní akce a musel jsem si trochu uzpůsobit jídelníček, abych měl více bílkovin.
Díky své práci chodívám často i do restaurací – třeba na schůzky s partnery. Návštěvu restaurací mám ale spojenou i se setkáváním se na rodinných akcích nebo na akcích s přáteli. Oblíbenou mám například Hospodu Na Spilce v areálu Plzeňského Prazdroje. Během pracovního týdne si také rád zajdu na něco zdravého do restaurace Slunečnice a na asijskou kuchyni chodím do Wok & Sushi v Area Borská pole.
Do kaváren chodím často hlavně na obchodní schůzky a nejvíce jsem si asi poslední dobou oblíbil kavárnu v Měšťanské besedě v Plzni. Má díky nádhernému interiéru jedinečnou atmosféru a vaří zde výbornou kávu.
Já sám vařím rád, ale jen příležitostně. Prim u nás doma má totiž moje šikovná žena a jídla se točí hlavně kolem našich malých dětí a jejich měnících se chutí. Naposledy jsem si ale kupoval čerstvé krevety a zkoušel si je připravit na másle, česneku a bílém víně a musím říci, že mi moc chutnaly – je to rychlé a jednoduché.
Jiří Fejt, ředitel Centrály cestovního ruchu Plzeňského kraje
